Domaći kruh s kefirom
Kruh i peciva, Zdravije

Domaći kruh s kefirom

Stigao je i ovogodišnji mamin domaći ajvar. Nema boljeg nego odmah navaliti na njega jer početak jeseni baš uvijek miriše na ajvar. A što je bolje od ajvara na nekom finom kruhu?! Još ako je kruh topao…

Domaći kruh s kefirom
Domaći kruh s kefirom
Domaći kruh s kefirom
Domaći kruh s kefirom

Zato ovog vikenda nije bilo druge nego zamijesiti domaći kruh. Nisam neki stručnjak za dizana tijesta, ali u posljednje vrijeme sam shvatila da to zapravo i nije tako teško i komplicirano kako mi se uvijek činilo. Jedino treba imati dovoljno strpljenja i pustiti tijesto da se diže, ako treba i dva puta. Nema žurbe i stavljanja tek umiješenog tijesta u pećnicu! Treba i nešto strpljenja kad se kruh mijesi, a malo sam proučavala i zašto je to tako pa vam u nastavku teksta donosim nekoliko savjeta o tome kako i zašto se tijesto mora mijesiti i dizati.

Dok mijesimo tijesto za kruh, u njemu se formiraju i učvršćuju niti glutena. Ako duže mijesite tijesto za kruh, te niti glutena će ojačati, a taj protein daje kruhu strukturu i finu teksturu. Uglavnom se savjetuje mijesiti tijesto za kruh desetak minuta kako bi ono bilo spremno za dizanje. Tako ga najvjerojatnije nećete previše izmijesiti, a bit ćete sigurni da su se niti glutena formirale i ojačale pa će vaš kruh imati finu teksturu.

U ovom receptu se koristi kefir umjesto vode pa je moguće da će vam tijesto biti mekše nego inače, no nemojte mu dodavati previše brašna kako bi se ono stvrdnulo. Morat ćete ga mijesiti na površini koju ste prethodno pobrašnili i odozgo tijesto posuti s još nešto brašna kako biste ga mogli mijesiti, ali još jednom – nemojte dodavati previše brašna.  Ako tijestu za kruh dodate previše brašna, promijenit će mu se tekstura pa će vaš kruh ispasti previše gust i nabijen, možda i pretvrd. Ako pazite na količinu brašna koje dodajete, kruh će ispasti fino mekan, lagan i prozračan, s onim malim rupicama kakve bi i trebao imati. 🙂

Domaći kruh s kefirom
Domaći kruh s kefirom
Domaći kruh s kefirom
Domaći kruh s kefirom

Ako pak tijesto ne mijesite dovoljno, neće imati dovoljnu jačinu pa će se kruh prilikom pečenja slegnuti zbog plinova koje stvara kvasac. Pečeni kruh od tijesta koje niste dovoljno dugo mijesili bit će nizak i guste teksture.Mjehurići plina koji se stvaraju od kvasca drže niti glutena dok se kruh peče. Ako tijesto niste pustili dovoljno dugo da se diže, ovaj proces se neće dogoditi: kruh se neće dići prilikom pečenja, bit će ravan i zbijen i neće biti onih finih mjehurića u njemu.

Ja sam ovaj kruh mijesila ručno, no na više mjesta sam čitala da se ovakvo tijesto može mijesiti i u mikseru, no u tom slučaju se mijesi nešto kraće, oko osam minuta. Taj način još nisam probala, ali ako netko od vas jest, javite mi kakav je rezultat!

Domaći kruh s kefirom
Domaći kruh s kefirom

Evo i recepta!

Sastojci:

– 275 grama pirovog bijelog brašna*
– 125 grama pirovog integralnog brašna*
– 130 ml kefira
– 130 ml mlake vode
– 1 žličica soli
– 1 žličica suhog kvasca
– suncokretove sjemenke za umijesiti u kruh (ovo koristite ako želite, a količina također po vašoj želji, ja sam stavila jednu punu šaku suncokretovih sjemenki koje sam prethodno malo tostirala na tavici radi jačeg okusa).

*Možete koristiti i neko drugo brašno po vašem izboru, ja sam za ovaj kruh odlučila kombinirati pirovo bijelo i pirovo integralno brašno i zadovoljna sam kako je kruh ispao.

Domaći kruh s kefirom
Domaći kruh s kefirom

Postupak:

1. Pomiješajte brašno i kvasac, dodajte žličicu soli i dobro promiješajte.

2. Svemu dodajte kefir i vodu pa prstima umijesite tijesto dok se ne sjedini. Bit će ljepljivo, no potrebno ga je duže mijesiti da više ne bude takvo.

3.Tijesto premjestite na pobrašnjenu površinu i odozgo malo pobrašnite i samo tijesto, no pokušajte ne dodavati previše brašna kako se struktura tijesta ne bi promijenila. Tijesti zatim mijesite još desetak minuta, a onda prebacite u nauljenu posudu i ostavite najmanje 2 sata da se diže na toplom. Trebao bi se udvostručiti volumen tijesta.

4. Zatim tijesto premijesite. Pritom u njega dodajte suncokretove sjemenke ako ih želite koristiti. Nakon što tijesto premijesite, ostavite ga još pola sata do sat vremena da se još jednom diže u posudi u kojoj ćete ga peći, a zatim stavite peći na 190 stupnjeva oko 45-50 minuta.

Savjet: Kada mijesite tijesto za kruh, bit će ljepljivo, no valja ga duže mijesiti pa će tijesto biti meko i glatko. Ako je ipak previše mekano i ljepljivo, pomozite si s dodavanjem malo brašna, no nemojte dodavati previše brašna.

Kruh poslužite topao ili ohlađen uz omiljeni namaz ili nareske.

Domaći kruh s kefirom
Domaći kruh s kefirom

Dobar tek! 🙂

Domaći kruh s kefirom
Domaći kruh s kefirom

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.