Zelena juha od koprive i tikvica

Zelena juha od koprive i tikvica

Iako se kopriva već dugo koristi u prehrani, ja sam ju tek nedavno isprobala. Odmalena je to za mene ‘ono nešto na što se opečeš ako diraš’, a zapravo se radi o iznimno zdravoj biljci. Svima su poznati, na primjer, šamponi od koprive, kao i čaj od koprive za kojim obično poseženo prilikom liječenja neke poteškoće ili bolesti, ali kopriva ima veliku ulogu i u kulinarstvu pa ću ovdje napisati nešto o tome, a zatim slijedi recept po kojem sam radila zelenu juhu od koprive i tikvica.

‘Oće bit’ za smoothie ili za juhu?’, pita me prodavač na placu, kod kojeg sam kupila vezicu koprive, sva sretna što ih je još par ostalo.

Zapravo nisam znala za što ću tu vezicu koprive iskoristiti. Prošli put sam skuhala rižoto pa sad mora biti nešto drugo. Smoothie neću, ipak bih nešto toplo i konkretnije. Možda da koprivu ubacim u quiche? Varivo? Neka kombinacija sa sirom? Ma ne, bit će dobra, stara juhica!

Koprivu u kulinarstvu zapravo možeš koristiti uglavnom na iste načine kao i špinat, a pročitala sam da kopriva ima čak 20 puta više vitamina C nego špinat (!). Pa to onda mora biti dobro!

Čaj od koprive se koristi za baš svakakve boljke, pa onda nema razloga da koprivu ne uvrstimo i u svakodnevna jela. Ta biljka ima iznimno ljekovita svojstva. Osim toga, sadrži veliku količinu željeza pa se preporuča onima koji imaju problema s anemijom, dobra je za kašalj, različite upale (virusne i bakterijske, unutarnje i one na koži), snižava visok tlak, dobra je za probavu, zbog velike količine vitamina C je odlična i za imunitet i još puuuno toga! Kopriva kao lijek se spominje već u zapisima o lijekovima starogrčkog liječnika Hipokrita.

Savjet: Kod pripreme koprive za upotrebu u hrani ipak je bitno paziti jer ona i dalje žari i peče kožu, zato ju treba brati, čistiti i prati u rukavicama, a da bi nestala kiselina zbog koje nas peče kad dodirnemo koprivu, prije korištenja u jelu ju je potrebno blanširati u vodi.

Sastojci (za 5-6 tanjura juhe)

 • 1 vezica koprive
 • pola glavice luka
 • 3 češnja češnjaka
 • 2 manje tikvice
 • 1-2 mrkve
 • kocka za juhu ili temeljac
 • voda za kuhanje (količina po potrebi)
 • po želji oko 1 dcl vrhnja za kuhanje ili mlijeka
 • sol i papar
Zelena juha od koprive i tikvica
Zelena juha od koprive i tikvica
Zelena juha od koprive i tikvica
Zelena juha od koprive i tikvica

Postupak

 1. Koprivu najprije stavite u veću posudu s hladnom vodom. Zatim na ruke stavite rukavice da vas ne opeče, pa koprivu detaljno operite i očistite.
 2. Nasjkeckajte luk i češnjak na sitno, a tikvicu i mrkvu na kolutiće ili kockice.
 3. Koprivu stavite kuhati u lonac s vodom naq nekoliko minuta, slično kao što se kuha špinat, ne treba puno vremena. Tu vodu u kojoj se kuhala kopriva svakako sačuvajte za juhu!
 4. Na malo ulja prodinstajte luk. Dodajte mrkvu i tikvice pa još malo dinstajte, a onda dodajte češnjak. Zatim povrće prekrijte vodom u kojoj se kuhala kopriva. Po potrebi dodajte još te vode da ne zagori.
 5. Na samom kraju kuhanja dodajte koprivu.
 6. Štapnim mikserom (ili u blenderu) sve izmiksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Vratite u lonac u kojem se sve kuhalo, začinite solju i paprom i još malo prokuhajte. Ako vam je juha pregusta, dodajte još vode. Ja sam ovaj put htjela gušću varijantu juhice pa nisam dodavala puno vode. Ipak, ostatak vode od koprive sam sačuvala i zamrznula, koristit će mi kao fini i zdrav povrtni temeljac za neku drugu juhicu. 🙂
 7. Po želji u juhu dodajte još malo mlijeka ili vrhnja za kuhanja. Ja sam dodala tek malo vrhnja za kuhanje jer nisam htjela da ‘ubije’ okus povrća. 🙂
 8. Poslužite uz prepečene komadiće kruha ili prije glavnog jela.
Zelena juha od koprive i tikvica
Zelena juha od koprive i tikvica
Zelena juha od koprive i tikvica
Zelena juha od koprive i tikvica

Dobar tek! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: