Božićni browniesi s kuhanim vinom

Jedna od slastica koje me odmah asociraju na lijepe trenutke adventskog razdoblja su božićni browniesi s kuhanim vinom.

Kuhanje s vinom i nije neka novost, ali moram priznati da do sada još nisam pekla kolače s vinom. Bilo je kombinacija s rumom i različitim likerima, ali ovo su moji prvi kolači s crnim vinom, i to još kuhanim! Od hrpe recepata za tradicionalne božićne kolačiće, ja sam opet ispekla nešto novo što još dosad nismo probali, i čini mi se da nisam pogriješila. 😀

Čokolada i crno vino izvrsno se slažu, a posebno kad se tom vinu još dodaju klinčići i cimet, možda i malo naranče, i sve se skupa skuha u fini mirisni zimski napitak.

S browniesima nikad nema greške, svi ih vole i uvijek dobro prolaze u društvu, ali dodajte im malo ‘pijanih’ suhih višanja i kuhanog vina, možda i malo badema, i imate nešto sasvim novo, pravi dekadentni božićni desert! Okus vina najviše se osjeti baš u suhim višnjama koje se prethodno natapaju u tom kuhanom vinu, pa njih nikako nemojte izostaviti (ali ako ih nemate, upotrijebite i svježe višnje, ili one iz kompota, a možete koristiti i brusnice, bit će super!).

Rezultat ovog recepta mi se jako sviđa pa ga dijelim i s vama. Ovaj kolač možete napraviti brzo i jednostavno, a usput skuhajte malo više vina i opustite se uz koju šalicu i neki dobar božićni film s vašim najdražima. 😉

Božićni browniesi s kuhanim vinom

Sastojci za božićne browniese s kuhanim vinom:

*koristila sam šalicu zapremine 150 ml

  • šalica crnog vina
  • 4 klinčića
  • 1/3 žličice cimeta
  • pola šalice sušenih višanja (ili količina po želji)
  • 115 grama maslaca
  • 170 grama tamne čokolade
  • 3 jaja
  • 3/4 šalice šećera
  • pola šalice kakao praha (tamni, nezaslađeni)
  • šalica brašna
  • pola žličice soli
  • šaka sjeckanih badema (ili neka količina po vašoj želji i ukusu)
  • trećina žličice praška za pecivo
Božićni browniesi s kuhanim vinom
Božični browniesi s kuhanim vinom

Postupak:

  1. Zagrijte vino s klinčićima i cimetom. Maknite s vatre i dodajte u njega sušene višnje. Ostavite ih 30-ak minuta u vinu.
  2. Maslac otopite na laganoj vatri. Maknite s vatre i u njega dodajte čokoladu. Pustite da malo odstoji i počne se topiti, a onda sve dobro promiješajte da se napravi jednolična smjesa. Neka se malo prohladi, a onda smjesu čokolade i maslaca prebacite u veću posudu za miksanje.
  3. Dodajte jaja, jedno po jedno, a nakon svakog jaja mikserom izradite smjesu. Zatim dodajte šećer i miksajte. Umiješajte kakao prah i pomiješajte sve u jednoličnu smjesu.
  4. U drugoj posudi pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo. Tu smjesu polako umiješajte u smjesu s mokrim sastojcima – ručno, ne mikserom. Nemojte previše miješati, samo toliko da se svi sastojci prožmu i da se napravi jednolična smjesa.
  5. U smjesu za browniese dodajte vino tako što ćete ga procijediti, kako ne bi upali klinčići. Zatim odvojite klinčiće od suhih višanja; klinčiće izbacite, a višnje također pomiješajte sa smjesom za browniese. Dodajte nasjeckane bademe. Sve dobro izmiješajte.
  6. Pleh za pečenje namažite maslacem i obložite papirom za pečenje. Smjesu za browniese izlijte u pleh i pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 25 minuta.  Ohladite ih i izrežite i uživajte u kombinaciji ovih finih okusa!
Božićni browniesi s kuhanim vinom

Dobar tek! 🙂

Božićni browniesi s kuhanim vinom

4 thoughts on “Božićni browniesi s kuhanim vinom

    1. Ja tek sada vidim ovaj komentar, oprosti na kašnjenju! :O Uglavnom, naravno, ja sam ih stavila jer sam baš imala paketić koji sam negdje dobila, ali možeš ih izostaviti ili koristiti nešto drugo po vlastitom izboru, brusnice, grožđice, višnje iz kompota, nešto sedmo… 😀

      Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.