Keksi s bijelom čokoladom, brusnicama i narančom

Keksi s bijelom čokoladom, brusnicama i narančom

Ovi keksi s bijelom čokoladom, brusnicama i narančom prava su blagdanska poslastica. Kombinacija tih okusa baš mi je nekako praznična i božićna pa njih uvijek biram za svoj blagdanski stol, dok tijekom godine pečem klasične ‘chocolate chip cookies’ ili američke kekse s komadićima čokolade.

To je vjerojatno jedna od najpopularnijih vrsta keksa.

Istražila sam malo o čemu se točno radi: keks s komadićima čokolade izumila je 1930. Ruth Wakefield, vlasnica jednog restorana u Massachusettsu. Jednog je dana vidjela da nema čokolade koju inače stavlja u kolače, a koja se u keksima istopi i pomiješa s tijestom, pa je odlučila dodati komadiće Nestleove čokolade klasičnoj smjesi za kekse. Ta se čokolada nije rastopila već je ostala u komadićima u keksu, a takvi su keksi odmah postali hit među posjetiteljima njezina restorana. To je zatim shvatio i Nestle i počeli su u svoje kekse dodavati komadiće čokolade. Lansirali su ih na tržište 1939. i od Ruth otkupili prava na njezin recept.

Svoje kekse s komadićima čokolade uvijek radim po ovom receptu jer volim ovakvu teksturu keksa. Ipak, ako želite nešto drugačiju teksturu, možete promijeniti omjer sastojaka po vlastitom izboru. Tako, ovisno o omjeru brašna, šećera i maslaca keksi mogu ispasti hrskavi, mekani ili više ‘žvakasti’ (eng. chewy). Kakve vi najviše volite? 🙂

Keksi s bijelom čokoladom, brusnicama i narančom
Keksi s bijelom čokoladom, brusnicama i narančom

Moja božićna varijanta je keksa s brusnicama, bijelom čokoladom i narančom, no po istom ovom receptu možete napraviti klasične chocolate chip cookies, s crnom ili bijelom čokoladom, kombinacijom obje ili s nekim orašastim plodovima.

Keksi s bijelom čokoladom, brusnicama i narančom
Keksi s bijelom čokoladom, brusnicama i narančom

Recept:

Savjeti prije početka izrade i pečenja keksa s bijelom čokoladom, brusnicama i narančom: 

 • maslac prije početka izrade keksa mora biti sobne temperature. Izvadite ga iz hladnjaka oko sat vremena prije kako ne bi bio pretvrd.
 • jako je važno dobro ohladiti gotovu smjesu za kekse kako se oni prilikom pečenja ne bi previše razlili. Tek kad se smjesa dobro ohladi, stavljajte hrpice na pleh za pečenje. Tako će keksi imati pravu teksturu nakon pečenja. 
 • jako je važno i da ostavite cca 5 cm razmaka između dvije kuglice tijesta na plehu za pečenje. Prilikom pečenja će se veličina kuglice znatno povećati a keks će se proširiti. Ako su preblizu jedan drugom, keksi će se zalijepiti međusobno. 
Keksi s bijelom čokoladom, brusnicama i narančom
Keksi s bijelom čokoladom, brusnicama i narančom

Sastojci za kekse s bijelom čokoladom, brusnicama i narančom

(od ove mjere sam dobila 40-ak komada keksa)

 • 225 grama maslaca
 • 250 grama šećera (ako imate i smeđi šećer, stavite pola od toga bijeli, a pola smeđi šećer. Ja sam ovaj put radila samo s bijelim jer smeđi nisam imala)
 • 2 jaja
 • 1 i pol žličica ekstrakta od vanilije
 • 295 grama brašna
 • 1 žličica sode bikarbone
 • pola žličice soli
 • iscijeđeni sok od pola naranče
 • naribana korica od pola naranče
 • 100 grama brusnica
 • 120 grama bijele čokolade izrezane na komadiće

Postupak:

 1. Maslac neka bude sobne temperature prije nego što ga izmiksate. Zatim u njega dodajte šećer i miksajte dok smjesa ne postane mekana i pjenasta.
 2. Dodajte jaja, jedno po jedno i nakon svakog miksajte da se sve lijepo sjedini. Zatim dodajte ekstrakt vanilije, sok od naranče i naribanu koricu i sve sjedinite.
 3. U drugoj posudi pomiješajte suhe sastojke: brašno, sol i sodu bikarbonu.
 4. Suhe sastojke postupno dodajte u prvu zdjelu i polako miksajte dok se sve ne sjedini. Na kraju dodajte brusnice i komadiće bijele čokolade i sve pomiješajte žlicom ili kuhačom, ručno, ne mikserom.
 5. Tijesto će ispasti dosta mekano pa je dobro staviti ga u hladnjak  na sat -dva ili duže.
 6. Pripremite pleh za pečenje i obložite ga papirom za pečenje.
 7. Tijesto izvadite iz hladnjaka pa žlicom vadite tijesto u male kuglice. Važno je da ih ne pravite prevelike u startu, a i da ostavite dovoljan razmak na limu za pečenje tako da se ne zalijepe jedan za drugog prilikom pečenja).
 8. Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva deset minuta. Primijetit ćete da se keksi vrlo brzo rašire i povećaju, zato ih prije pečenja ne stavljajte preblizu jedan drugome.
 9. Nakon što ih izvadite iz pećnice, pustite kekse da se ohlade. Odmah nakon pečenja bit će jako lagani i mekani pa pazite da se ne slome, ali nakon što se potpuno ohlade, bit će jako fini i hrskavi na rubovima, a meki iznutra.
Dobar tek! 🙂
Keksi s bijelom čokoladom, brusnicama i narančom
Keksi s bijelom čokoladom, brusnicama i narančom

2 thoughts on “Keksi s bijelom čokoladom, brusnicama i narančom

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: