Domaći džem od marelica

Domaći džem od jagoda dugo mi je bio najdraži (a mislim da i dalje jest), no od prošle godine mu opasno konkurira onaj od marelica. I ove je godine marelica bogato rodila, a kao što ste mogli vidjeti, s tim sam voćem radila sve i svašta. Bili su tu kolači, smoothie od marelica i banana, zapečene marelice s bademima i medom, pa čak i curry s marelicama i piletinom. Ovim se receptom vraćam na klasiku, domaći džem od marelica. Mi ga pravimo tako da u njemu ostanu komadi voća. Tako ga najviše volimo. Ako vi niste ljubitelj komada voća, slobodno izmiksajte marelice tijekom kuhanja. Za ovaj džem nije potrebno dugo vremena, a isplatit će se jer je zaista jako ukusan. Ja ću ga danas jesti u palačinkama. 🙂 Evo recepta:

Sastojci

(za 14 manjih teglica džema)

  • 5 kilograma opranih i otkoštanih marelica
  • 1,5 kilogram šećera
  • želin
Domaći džem od marelica

Postupak:

  1. Oprane i otkoštane marelice staviti u lonac za kuhanje. Dodati im 1,5 kilogram šećera i promiješati. Ostaviti u hladnjaku 3-4 sata.
  2. Staviti na vatru. Kada zavrije, smanjiti vatru i pustiti da se marelice lagano kuhaju. Pritom obavezno skidati pjenu s vrha!
  3. Iz lonca u kojem se sve kuha u posebnu posudicu izvaditi sok od marelica. U taj sok ubaciti 0,25 grama želina* i miješati kako bi se želin rastopio. To pomiješati s marelicama koje se kuhaju u loncu. Nakon toga kuhati još desetak minuta.
  4. Vruć džem nakon kuhanja uliti u sterilizirane teglice. Teglice staviti u pećnicu zagrijanu na 100 stupnjeva na sat vremena. Nakon toga isključiti i ostaviti ih da se ohlade do idućeg dana. Dobro zatvoriti i držati na hladnom mjestu kako se džem ne bi pokvario.

Napomene:

1.Želin možete u džem ukuhati po uputama na vrećici. Za domaći džem od marelica u izvedbi Strawberry soup obično stavimo manje želina od onoga što piše jer želimo što prirodniji okus džema i isticanje voća, a ne želatine. Vi učinite po svom ukusu. 🙂

2. Marelice se kuhanjem džema po ovom receptu ne raskuhaju i ne pretvore u kašasti namaz, već  u džemu ostanu komadići voća.

3 thoughts on “Domaći džem od marelica

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: