Sladoled od malina i bazge + VIDEO RECEPT

Sjećate li se ledenih štapića koje smo u djetinjstvu obožavali i kupovali za kunu? Kad bih se kao klinka išla igrati van, često sam svraćala u jedan dućančić u kojem su prodavali svakakve slatkiše. Bio je to pravi wondernald za mene! 😀 Iako sam uvijek bila štedljiva i oprezno spremala sve novce koje sam dobivala od baka i djedova, jednom sam, ne znam ni sama kako, u tom dućanu sa slatkišima uspjela potrošiti čak sto kuna. A sto kuna je tada bilo jako puno novaca, posebno za mene malu. Pravo bogatstvo! Dobila sam poslije toga, naravno, jezikovu juhu, i to čim sam stigla kući. Ne sjećam se što sam sve kupila, ali bilo je tu svakakvih bombona, žvakaćih guma, valjda i čokoladica. Ono čega se sigurno sjećam je to da sam u tom dućančiću redovito kupovala ledene štapiće jer su bili super osvježenje za vruće dane, a koštali su samo kunu. Tih su se dana mama i tata dosjetili da i sami kod kuće možemo smrznuti sok od višanja i raditi ledene štapiće. Iako zapravo nisu ništa posebno, ostali su mi u sjećanju.

Domaći sam sladoled pokušala napraviti već više puta. Prvi put je ispao ok, ali vidjelo se da nije rađen aparatom za sladoled, kako je pisalo u receptu. Aparat i dalje nemam, ali ne odustajem. 😀 Jučer sam otišla u dućan po kruh, a vratila se s kalupima za sladoled na štapiću. Istog sam trena smišljala recept od sastojaka koje sam imala kod kuće. Nisam htjela dobiti ledeni štapić s početka ove priče pa sam odlučila pokušati s mlijekom i jogurtom, a ne s vodom.

Nakon više pokušaja da napravim frozen yogurt, mislim da sam konačno uspjela s ovim kalupima napraviti baš ono što im odgovara. Fina i osvježavajuća ljetna poslastica, bez šećera, pa ju mogu jesti i oni koji paze na zdraviju prehranu. Priprema traje svega nekoliko minuta. Idealno je da sladoledi u zamrzivaču odstoje preko noći. Sastojke, naravno, možete birati i sami pa maline zamijeniti nekim drugim voćem. Poznato je da su jagode i bazga jedna od najukusnijih kombinacija, ali kako jagode nisam imala, odlučila sam isprobati voli li bazga i maline. I mogu vam reći – da, jako! 🙂 Sigurna sam da su mnogi od vas ovog proljeća pravil sirup od bazge, pa evo još jednog načina na koji ga možete iskoristiti ovog ljeta.

Video recept je ovdje, a slijedi i pisani.

Sastojci:

(za oko 5 kalupa sladoleda na štapiću)

  • šalica i pol mlijeka (koristila sam šalicu od 150 ml)
  • 125 grama malina
  • 70 ml sirupa od bazge
  • 1-2 žlice iscijeđenog soka od limete (može i limun)
  • 1 šalica jogurta

Postupak:

  1. Operite svježe maline. Njih nekoliko ubacite u svaki kalup za sladoled. Ostatak (oko 100 grama) ručnim mikserom ili blenderom smiksajte.
  2. U lončić na vatru ulijte mlijeko i zagrijte ga. Ne treba proključati, samo se zagrijati.
  3.  U mlijeko dodajte sirup od bazge i dobro promiješajte. Zatim dodajte i maline i sok od limete. Pustite da se sve potpuno ohladi.
  4. Kad se smjesa ohladi, u nju dodajte jogurt i sve dobro promiješajte.
  5. Smjesu ulijte u kalupe za sladoled i stavite u zamrzivač preko noći.
  6. Prije posluživanja, kad kalupe za sladoled izvadite iz zamrzivača, stavite ih pod mlaz tople vode na 15-ak sekundi kako bi se sladoled odvojio od stijenki da ga možete izvaditi.

Dobar tek! 🙂

5 thoughts on “Sladoled od malina i bazge + VIDEO RECEPT

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.