Domaći džem od jagoda

Jesam li već rekla da su jagode najbolje voće na svijetu? I da bih ih, da mogu, jela svaki dan na tisuću načina, u svakom obliku, veličini i agregatnom stanju (primjećujete koliko volim jagode? 🙂 Toliko ih volim da se usudim reći da su palačinke s čokoladnim namazima zbog ovog džema kod mene dobile opasnu konkurenciju.

Kad sam bila mala, baka je pravila ovakav džem od domaćih jagoda iz njezinog vrta i bio mi je nešto najfinije ikad. Kasnije je recept preuzela mama i malo ga prilagodila, a s godinama smo ga i modernizirale pa sad pravimo džem od jagoda s bazgom, jagoda s mentom i jagoda s bananom. Nisam se mogla odlučiti koju od ovih varijanti bih trebala objaviti na blogu pa sam krenula s osnovnom, jagoda bez dodataka. Za verziju s bazgom trebat će vam sirup od bazge, a za onu s mentom, listići svježe mente. No o tome nekom drugom prilikom. 🙂

Naše domaće jagode sitnije su od onih iz trgovine, a od njih su i mekše pa ih u ovom receptu nije potrebno ni sjeckati ni miksati i dobije se fini džem s komadima pravih jagoda. No ako više volite kremastu teksturu, slobodno ih u svojoj izvedbi izmiksajte ili usitnite.

Iako mnogi recepti glase tako da na kilogram voća dođe velika količina šećera, ovdje je šećer drastično smanjen i zaista ga ne nedostaje. Isto je i sa želinom jer ne želimo umjetnu i previše ‘želeastu’ teksturu, već fini mazivi džem s komadima jagoda. Napraviti ga je zaista lako i ne traje dugo, a na hladnom mjestu može dugo i potrajati bez kvarenja, no sigurno je da će se brzo pojesti koliko je ukusan. Probajte! 🙂

Sastojci:

(za 5-6 manjih teglica)
  • 2 kilograma jagoda
  • oko 300 grama šećera
  • želin

Priprema: 

  1. Jagode oprati i očistiti. Mi koristimo domaće jagode koje su sitnije od onih kupovnih pa ih niti ne režemo. 🙂 Ako više volite, narežite ih na manje komade ili izmiksajte u blenderu.
  2. Stavite u lonac kuhati jagode sa šećerom. Kuhati polako i pritom sa žlicom skidati pjenu koja gore nastaje. Jagode se kuhaju kratko, najviše 30 minuta, a može i manje.
  3. Nakon kuhanja na tu količinu jagoda i šećera dodati oko trećinu vrećice želina.
  4. Nakon dodatka želina, prokuhati još cca 7 minuta.
  5. Džem lijevati u vruće, sterilizirane teglice.

Dobar tek! 🙂

4 thoughts on “Domaći džem od jagoda

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: